במחקר אקראי ומבוקר זה, אשר בדק את השפעת נטילת תוסף עם סיבים התזונתיים מסוג אינולין ואוליגופרוקטוז על תפקוד מערכת העיכול ומקרופלורת המעיים. הוצגה העלאה של רמות חיידקי המעי מסוג ביפידובקטריום ושיפור מדדים של דיכאון, חרדה ומצב רוח אצל מבוגרים עם חרדה וסטרס קלים עד בינוניים.
מה נחקר?
ההשפעה של שני פרוקטנים מסוג אינולין (ITFs), אוליגופרוקטוז (נקרא גם פרוקטואליגוסכריד) ו-2′-פוקוסילקטוז, על המיקרוביום של המעי ומצב הרוח.
התוצאות העיקריות היו עליה בספירת מיקרוביום Bifidobacterium. התוצאות המשניות כללו שיפור במדדים של דיכאון, סימפטומים של חרדה, מצב רוח, איכות שינה, שיפור במדדי הפרשת קורטיזול ברוק, מטבוליטים בשתן, תחושות במערכת העיכול והרגלי מעיים.
מנגנון המחקר:
החוקרים ערכו ניסוי אקראי מבוקר (RCT) בן 5 שבועות שכלל 4 קבוצות. המשתתפים חולקו באקראי, נטלו את הדברים הבאים:
מלטודקסטרין (פלצבו), אוליגופרוקטוז , אינולין והרכב משולב של 2 הסיבים. 8-10 גרם ליום.
- דגימות צואה נאספו ונותחו עבור עומס והרכב חיידקים במעיים.
- בריאות הנפש הוערכה באמצעות שאלונים שונים: Beck Depression Inventory (BDI); עבור דיכאון), STAI (לחרדה) גרסאות Y1 ו-Y2, ולוח זמנים להשפעה חיובית ושליליה (PANAS-SF, להיבטים של מצב רוח).
- איכות השינה הוערכה באמצעות מדד איכות השינה של פיטסבורג (PSQI) .
- שתן ורוק נאספו כדי להעריך שינויים במטבוליטים בשתן ותגובת התעוררות קורטיזול.
- הרגלי היציאות ותחושות מערכת העיכול נוטרו עם יומן יומי והשלמת סולם צואה של בריסטול בשבוע האחרון של ההתערבות ובשבוע שלפני ההתערבות.
התמונה הגדולה:
צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים קשורה לסיכון נמוך יותר לכמה הפרעות בריאות הנפש, כגון דיכאון.סיבים תזונתיים הם בעצם פחמימות שאינן ניתנות לעיכול או להיספג על ידי בני אדם אך יכולים להמשיך ולהתסס על ידי מיקרוביוטיקה של המעיים בדרגות שונות. אם סוג של סיבים גורם לשינויים ספציפיים בהרכב ו/או פעילות החיידקים במעיים, ובכך משפר את בריאות המארח, ניתן לסווג אותם כפרה-ביוטיקה. הפרעות בריאות הנפש נקשרו עם פרופיל חיידקי מעי לא מאוזן (כלומר, דיסביוזיס), המאופיינת בירידה בחיידקים ידידותיים ובעלייה בחיידקים פתוגניים, זו הסיבה לכך שהפרה-ביוטיקה, כמו גם פרוביוטיקה, הוצעו ככלי מועיל לבריאות הנפש באמצעות ציר המעי-מוח. אכן, תסמונת המעי הרגיז (IBS) קשורה באופן עקבי להפרעות בבריאות הנפש. חומרים המשפיעים על איתות מעי-מוח, כולל פרה-ביוטיקה, פרוביוטיקה, סינביוטיקה ומזונות מותססים, הוצעו כמרכיבי התערבות מרכזיים לשיפור ניהול דיכאון, יחד עם התערבויות תזונתיות, רפואיות ופסיכולוגיות אחרות.
פרוקטנים מסוג אינולין (ITFs) הם חלק מהסיבים התזונתיים הבודדים המקובלים על ידי האיגוד המדעי הבינלאומי לפרוביוטיקה ופרביוטיקה (ISAPP) כפרה-ביוטיקה בשל השפעתם הביפידוגנית (כלומר, היכולת לעורר ביפידובקטריה) והשפעות מועילות על הבריאות.
מסקנות:
הגברת צריכת סיבים תזונתיים מסוגי אינולין ואוליגופרוקטוז הוכחה כבעלת השפעה ישירה על Bifidobacterium ונקשרו להשפעה ביפידוגנית גדולה יותר של התערבות
צריכת סיבים תזונתיים גבוהה יותר (39 גרם ליום) נקשרה לתגובה מיקרוביאלית גדולה וטובה יותר במעיים, במיוחד עלייה ב-Bifidobacterium, להתערבות ITF (50:50 אינולין לתערובת פרוקטו-אוליגוסכרידים), בהשוואה לתזונה רגילה נמוכה. צריכת סיבים (18 גרם ליום).
הוצג קשר ישיר בציר המעי-מוח בנוגע לצריכת סיבים ובריאות הנפש, המגמה הכוללת מעידה על כך שצריכת סיבים גדולה יותר (רצוי ממזונות מלאים) משפרת את הבריאות הנפשית,אך יש לשלב זאת עם התערבות פסיכולוגית ורפואית אחרת לטיפול מיטבי.
References
^Liangkui Li, Peng Li, Li XuAssessing the effects of inulin-type fructan intake on body weight, blood glucose, and lipid profile: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trialsFood Sci Nutr.(2021 Jun 21)
^Saghafian F, Hajishafiee M, Rouhani P, Saneei PDietary fiber intake, depression, and anxiety: a systematic review and meta-analysis of epidemiologic studies.Nutr Neurosci.(2023-Feb)
^Liu Y, Ju Y, Cui L, Liu T, Hou Y, Wu Q, Ojo O, Du X, Wang XAssociation between Dietary Fiber Intake and Incidence of Depression and Anxiety in Patients with Essential Hypertension.Nutrients.(2021-Nov-20)
^Saghafian F, Sharif N, Saneei P, Keshteli AH, Hosseinzadeh-Attar MJ, Afshar H, Esmaillzadeh A, Adibi PConsumption of Dietary Fiber in Relation to Psychological Disorders in Adults.Front Psychiatry.(2021)
^Holscher HDDietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiotaGut Microbes.(2017 Mar 4)