מחקר חדש מצביע על כך שחלבון אפונה יכול להוות תחליף הולם לחלבון מי גבינה, לאלה הרגישים לחלב או מבקשים להגביל את צריכת מוצרי החלב. 


By Greg Arnold, DC, CSCS, January 31, 2015, abstracted from “Pea protein’s oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein” in the January 21, 2015 issue of the Journal of the International Society of Sports Nutrition.
 

לתזונה נכונה תפקיד חשוב ביותר בכל הנוגע לפיתוחם המואץ של שרירי הגוף. לחומצות האמיניות החיוניות תפקיד מכריע בתזונה זו (1) כשהחשובה מביניהן הינה החומצה האמינית המסועפת ל- לאוצין (2) והיא נמצאת בכמויות גבוהות במיוחד בחלבון מי הגבינה (3). בנוסף, חלבון מי גבינה מתעכל מהר מאוד, עובדה ההופכת את חלבון מי הגבינה מומלץ ביותר לצריכה מיידית לאחר אימון במגמה להמריץ את גדילת השרירים (4,5).

מחקר חדש (6) מצביע על כך שחלבון אפונה יכול להוות תחליף הולם לחלבון מי גבינה, לאלה הרגישים לחלב או מבקשים להגביל את צריכת מוצרי החלב. במחקר השתתפו 161 גברים בגילאי 18 עד 35 העוסקים בפעילות גופנית מתונה (2-6 שעות בשבוע), כאשר אף אחת מהפעילויות הגופניות אינה אמורה להגדיל את כוח ומסת השרירים במהלך ששת החודשים הקודמים למחקר. המשתתפים עבדו לפי תוכנית אימונים לירידה במשקל, 3 ימים בשבוע, במשך 12 שבועות. בנוסף, קיבל כל משתתף 50 גרם חלבון אפונה מבודד (2 מנות של 25 גרם ל 53 משתתפים) ליום, 50 גרם תרכיז חלבון מי גבינה (2 מנות של 25 גרם  ל 54 משתתפים) ליום, או פלצבו (ל- 54 משתתפים).

לפני ואחרי המחקר בוצעה בדיקה של שריר הזרוע ועוביו, אשר נבדק בעזרת אולטראסאונד. לאחר 12 שבועות, נמצאה עלייה של 20.2% בעובי השריר אצל הנחקרים בקבוצת חלבון האפונה בהשוואה ל -15.6% בקבוצת חלבון מי הגבינה, ושל 8.6% בקבוצת הפלצבו.
לגבי עליה בכוח, הנחקרים בקבוצת חלבון האפונה חוו עלייה של 17% בכוח (62.7-73.4 ניוטון-מטר) בהשוואה לעלייה של 17.6% בקבוצת החלבון מי הגבינה (61.8-72.7 ניוטון מטר) וגידול של 13.75% בקבוצת הפלצבו (64.0-72.8 ניוטון מטר).

לחוקרים, תוצאות (גודל וכוח שריר) שנתקבלו דומות לאלו שהתקבלו עבור צריכת מי גבינה, עובדה ההופכת את חלבון האפונה לאלטרנטיבה ראויה בשל במוצרי התזונה לספורטאים ברמות שונות ובענפי ספורט שונים.

Reference:
 

1.     Tipton KD, Gurkin BE, Matin S, Wolfe RR. Nonessential amino acids are not necessary to stimulate net muscle protein synthesis in healthy volunteers. J Nutr Biochem. 1999;10:89–95

2.     Burd NA, Tang JE, Moore DR, Phillips SM. Exercise training and protein metabolism: Influences of contraction, protein intake, and sex-based differences. J Appl Physiol 2009;106:1692–701

3.     Boirie Y, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrere B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997;94:14930–5

4.     Cermak NM, Res PT, de Groot LC, Saris WH, van Loon LJ. Protein supplementation augments the adaptive respons_e of skeletal muscle to resistance-type exercise training: a meta-analysis. Am J Clin Nutr. 2012;96:1454–64

5.     Babault N, Deley G, Le Ruyet P, Morgan F, Allaert FA. Effects of soluble milk protein or casein supplementation on muscle fatigue following resistance training program: a randomized, double-blind, and placebo-controlled study. J Int Soc Sports Nutr. 2014;11:36

6.     Babault N. Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Jan 21;12(1):3. doi: 10.1186/s12970-014-0064-5. eCollection 2015