סקירת מחקר: נטילת שום יכולה לסייע בשמירה על לחץ דם תקין


[ENG]
By Greg Arnold, DC, CSCS, January 14, 2015, abstracted from “Effect of Garlic on Blood Pressure: A Meta-Analysis” printed online January 5, 2015 in the Journal of Clinical Hypertension
[END-ENG]

לחץ דם גבוה מהווה סיכון בריאותי הולך וגדל בארצות הברית וברוב מדינות העולם [1]. הוא זוהה כנטל מספר אחד של מקרי המוות כיום [2], בה במידה שהוא מגביר את הסיכון לשבץ באופן משמעותי, אובדן ראייה, מחלת כליות, אי ספיקת לב והתקף לב [3]. עם הגיל חלה עלייה לסיכון ללחץ דם גבוה, ומעל גיל 65 הסיכון גדל עוד יותר. בשנים הקרובות הנטל הכלכלי הפוטנציאלי של לחץ דם, גבוה משמעותית מ- 76 מיליארד דולרים (עלות הנטל על מערכת הבריאות האמריקנית בשנת 2010 [4]). 7 מיליון מקרי מוות נגרמים ברחבי העולם מידי שנה, כתוצאה מיתר לחץ דם [5].
 

סקירת מחקר חדשה [6] מראה שנטילת שום יכולה לסייע בשמירה על לחץ דם תקין. הסקירה כללה 17 מחקרים בהיקף של 799 נבדקים אשר נטלו אבקת שום במינונים הנעים בין 300 מיליגרם ביום עד 2400 מ"ג יום במשך 2 עד 24 שבועות. החוקרים ציינו "הבדל משמעותי לטובת קבוצת השום" עם ירידה כוללת של 3.75 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי וירידה של 3.39 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי, בהשוואה לקבוצת הביקורת. המחקר שהניב את התוצאות הקרובות ביותר לתוצאות הסקירה הכללית היה מחקר 2013 [7] שכלל 47 נבדקים עם יתר לחץ דם קל (26 גברים, 21 נשים). במחקר זה, נטילת 300 מ"ג שום יבש מדי יום במשך 12 שבועות הראה ירידה בלחץ הדם הסיסטולי של 3.9% (23 נבדקים= 142.7- 137.2 מ"מ כספית) לעומת ירידה של 0.5% בקבוצת הפלצבו (24 נבדקים= 42.3 - 141.6 מ"מ כספית). לחץ הדם הדיאסטולי ירד ב -5.1% (90.2-86.0 מ"מ כספית) בהשוואה  לקבוצת הפלצבו שלא הראתה שינוי (91.2-91.2 מ"מ כספית).
 

מטה-אנליזה זו מצביעה על כך שתוספי שום עדיפים לשליטה בהורדת לחץ הדם. יש לבצע מחקרים נוספים כדי לחקור את הקשר בין המינון ומשך נטילת תוסף שום לבין שינוי בלחץ הדם.

[ENG]

Reference:

[1]  Cutler JA, Sorlie PD, Wolz M, Thom T, Fields LE, Roccella EJ. Trends in hypertension prevalence, awareness, treatment, and control rates in United States adults between 1988-1994 and 1999-2004. Hypertension. 2008;52:818–827.

[2] Lim SS, Vos T, Flaxman AD, et al. A comparative risk assessment of burden of disease and injury attributable to 67 risk factors and risk factor clusters in 21 regions, 1990-2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2012;380:2224–2260

[3]   “Why Blood Pressure Matters” posted on the American Heart Association Website

[4] Lloyd-Jones D, Adams RJ, Brown TM, et al; Writing Group Members; American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee. Heart disease and stroke statistics–2010 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2010;121:e46–e215

[5] Fagard RH. Resistant hypertension. Heart. 2012;98:254–261

[6] Wang HP. Effect of Garlic on Blood Pressure: A Meta-Analysis. J Clin Hypertens (Greenwich) 2015 Jan 5. doi: 10.1111/jch.12473. [Epub ahead of print]

[7] Nakasone Y, Nakamura Y, Yamamoto T, Yamaguchi H. Effect of a traditional Japanese garlic preparation on blood pressure in prehypertensive and mildly hypertensive adults. Exp Ther Med. 2013;5:399–405.

[END-ENG]