מחקר מקיף, שארך כ-22  שבועות, נועד לחקור את ההשפעה של תמצית פולי הקפה הירוק, המכילה רמות גבוהות של חומצה כלורוגנית, בהפחתת משקל גוף, מסת גוף ואחוז שומן בגוף בקרב אנשים לפני השמנת יתר, ובאנשים בריאים



Abstracted by Tatjana Djakovic, MS, from "Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects in the January 18, 2012 issue of Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity: Targets and Therapy

 

השמנת יתר היא מגפה עולמית, אשר גדלה והוכפלה מאז שנת 1980. בשנת 2008, נרשמו 1.5 מיליארד בוגרים בגילאי 20 שנה ומעלה כסובלים מעודף משקל, דבר המהווה נטל כלכלי עצום על החברה (1) בנוסף, השמנת יתר הינה אחת מגורמי הסיכון העיקריים למספר מחלות כרוניות, הכוללות: מחלת לב וכלי דם, תסמונת מטבולית, סוכרת מסוג 2 וסרטן. קפה נחשב כבעל פוטנציאל מעניין מנקודת מבטם של החוקרים, מכיוון שהוא ידוע כמעורר אשר הוכיח את עצמו בהקשר לירידה במשקל בכמה מחקרים, דבר המסייע בהפחתת הסיכון למחלות כרוניות מתישות (2).
 
מחקר מקיף אחרון, שארך כ-22  שבועות, נועד לחקור את ההשפעה של תמצית פולי הקפה הירוק, המכילה רמות גבוהות של חומצה כלורוגנית, בהפחתת משקל גוף, מסת גוף ואחוז שומן בגוף בקרב אנשים לפני השמנת יתר, ובאנשים בריאים. המחקרים הקודמים הצביעו על כך שחומצה כלורוגנית מעכבת אנזים בשם עמילאז במערכת העיכול, האנזים עמילאז מפרק את העמילן למולקולות סוכר, דבר המגדיל את רמות הסוכר. היכולת לעכב אנזים זה מפחיתה את ספיגת הסוכר ובכך מקטין את סך הצריכה הקלורית (3).
 
המחקר כלל  16משתתפים ( 8 גברים, 8 נשים) בגילאי 22-46, עם מדד מסת גוף ממוצע (BMI) של 28.22 בתחילת המחקר, המגדיר אותם בדרגת משקל עודף (לפני דרגת השמנת יתר).

תמצית הקפה הירוקה (GCA®) * מכילה 45.9% חומצה כלורוגנית.
 
הנבדקים נטלו תמצית קפה ירוק במינון גבוה (350 מ"ג GCA®) שלוש פעמים ביום (1050 מ"ג), במינון נמוך (350 מ"ג GCA®) פעמיים ביום (700 מ"ג) או פלצבו (350 מ"ג של חומר לא פעיל) שלוש פעמים ביום. המשתתפים המשיכו כך במשך 6 שבועות, ולאחר מכן, במשך שבועיים -סחף (פרק זמן ללא טיפול), לפני תחילת תקופת הטיפול הבא, וכך, במהלך 22 שבועות,

היו שלוש תקופות טיפול: שבועות 0-6 ואח"כ תקופת סחף של 2 שבועות,

שבועות 8-14 ואח"כ תקופת סחף של 2 שבועות, ולבסוף שבועות 16-22 .

הנבדקים נבחנו בשבועות 0,6,8,14,16, ו-22 של המחקר. כל קבוצה קיבלה את כל רמות הטיפול.
 
לאורך כל תקופת המחקר, הנבדקים שמרו על תזונה קבועה, וצריכת הקלוריות שלהם לא השתנתה באופן משמעותי. למרות שהמשתתפים צרכו את אותה כמות הקלוריות, לאלה במחקר, אשר קבלו את תמצית הקפה הירוק (GCA®) הייתה ירידה משמעותית במשקל.

ירידות במשקל שנצפו:

ירידה של 10.5% במשקל:

(לעומת ממוצע של 169.07 lb ± 17.44 lb ל- ( 151.35 lb ± 17.2 lb

ירידה של10.3% במדד מסת גוף:

 (מ-28.22 kg/m2 ± 0.91 kg/m2   ל- (25.25 kg/m2 ± 1.19 kg/m2 

ירידה של 15.8% באחוזי השומן:

(מ-28.13% ± 4.95%  ל- 23.69% ± 4.95%)

כל השינויים הינם משמעותיים, מכיוון שערך ה-p היה פחות מ- 0.0001, עובדה המוכיחה שהתוצאות אינן מקריות!
בתוך 3 הקבוצות, המשתתפים בקבוצת המינון הגבוה, החלו במשקל ממוצע של -72.86 ק"ג וסיימו ב -70.82 ק"ג וקבוצת המינון הנמוך החלה ב- 71.25  ק"ג וסיימה ב69.71  ק"ג. קבוצת הפלצבו התחילה ב-72.15  ק"ג וסיימה ב-72.47  ק"ג, בקבוצה זו חלה עלייה קלה במשקל. מדד מסת גוף של משתתפי קבוצת GCA® עברו ממצב של טרום השמנת יתר למצב של משקל נורמלי, נתון שיש בו כדי להבטיח סיכוי לירידה בריאה במשקל. כמו כן, חשוב לציין כי אף אחד מהנבדקים לא דיווח על תופעות לוואי שליליות מהשימוש ב .GCA® (4)
 

*GCA® stands for Green Coffee Antioxidant and is the trademarked green coffee bean extract owned by Applied Food Sciences, Inc., and contains 45.9% chlorogenic acids 
Tatjana Djakovic, MS, graduated from Roosevelt College in 2011, with concentration in biochemistry.  Her research was in determining antioxidants and macronutrients in herbal teas.  She is originally from Gospic, Croatia and currently resides in Carol Stream, IL.

References:

1.    World Health Organization (WHO). Fact Sheet 311. Geneva: WHO; 2011.

2.    Lopez-Garcia E, van Dam RM, Rajpathak S, Willett WC, Manson JE,vHu FB. Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women. Am J Clin Nutr. 2006;83:674–680.

3.    Narita Y, Inouye KJ. Kinetic analysis and mechanism on the inhibition of chlorogenic acid and its components against porcine pancreas alpha-amylase isozymes I and II. J Agric Food Chem. 2009;57: 9218–9225.

4.    Vinson, Joe A., Bryan R. Burnham, and Mysore V. Nagendran. "Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects."Diabetes, metabolic syndrome and obesity: targets and therapy 5 (2012): 21.