אחד מסימני ההיכר של התסמונת המטבולית הם תאים שניזוקים על ידי רדיקלים חופשיים, אשר מהווים גורם מעורר לתחילתה ולהתקדמותה של המחלה. מחקר חדש מראה כי נוגדי חמצון בתה ירוק עשויים לסייע בשמירה על בריאות התאים בחולים עם תסמונת מטבולית.



By Greg Arnold, DC, CSCS, April 30, 2013, abstracted from “Green tea supplementation increases glutathione and plasma antioxidant capacity in adults with the metabolic syndrome” in the March 2013 issue of Nutrition Research


תסמונת מטבולית משפיעה על יותר מ- 47 מיליון אמריקאים. היא מאופיינת ברקמת שומן עודפת באזור הבטן (המכונה "השמנה בטנית"), לחץ דם מוגבר (130/85 מ"מ כספית או גבוה יותר), ועמידות לאינסולין (מצב בו הגוף אינו משתמש כראוי באינסולין כראוי על מנת לשלוט ברמת סוכר בדם) (1).

אחד מסימני ההיכר של התסמונת המטבולית הם תאים שניזוקים על ידי רדיקלים חופשיים, אשר מהווים גורם מעורר לתחילתה ולהתקדמותה של המחלה (3,4). מחקר חדש מראה כי נוגדי חמצון בתה ירוק עשויים לסייע בשמירה על בריאות התאים בחולים עם תסמונת מטבולית (5).
 
במסגרת המחקר, חולקו 35 נבדקים, אשר אובחנו עם תסמונת מטבולית, ל- 3 קבוצות (6).

קבוצה א- קיבלה 4 כוסות ביום של תה ירוק, למשך 8 שבועות.
קבוצה ב- קיבלה תמציות תה ירוקות 2 כמוסות, ו 4 כוסות מים ליום למשך 8 שבועות.
קבוצה ג- קבוצת ביקורת, קיבלה  4 כוסות מים ליום למשך 8 שבועות.

4 כוסות של תה ירוק מספקות 928 מ"ג של תה ירוק ונוגדי חמצון הנקראים קטצ'ינים.

מתוכם 440 מ"ג של נוגד החמצון הידוע ביותר, EGCG.

2 כמוסות תה ירוק, מספקות 460 מ"ג של קטצ'ינים ו 460 מ"ג ליום של EGCG.
כל הנבדקים התבקשו להימנע מכל מקורות אחרים של תה ירוק, תוספי תזונה ומשקאות המכילים תה ירוק (חוץ מזה הניתן על ידי המחקר) וכמו כן התבקשו לא לשנות את הרגלי הדיאטה, פעילות גופנית, ואורח החיים במהלך תקופת המחקר. דגימות דם נלקחו לפני ואחרי המחקר.
לאחר 8 שבועות, החוקרים ציינו 2 שינויים משמעותיים בקבוצות התה הירוק- א, ו- ב  

בהשוואה לקבוצת הביקורת ג .

תוצאות המחקר :
 קבוצה א – הראתה עלייה של 28.3% של נוגד חמצון גלוטתיון

(2394.88 vs. 1866.15 vs. micrograms/gram of Hemoglobin, p < 0.01)
ועלייה של 43.75% "ביכולת נוגדת החמצון"(7),

לעומת (2.3 vs. 1.6 micromoles/Liter, p < 0.01) בהשוואה לקבוצה ג.

בהשוואה מתחילת המחקר, קבוצה א הראתה עלייה של 34.3% בגלוטתיון לאורך 8 השבועות.

(1783.11 to 2394.88 micrograms/g Hb, p < 0.02)

בהשוואה לעלייה של 8.4% בקבוצת ג (1720.41 to 1866.15 micrograms/g Hb)
קבוצה ב – הראתה עלייה גבוהה של 47.4% של  גלוטתיון

(2750.8 vs. 1866.15 micrograms/g Hb, p < 0.01),

ועלייה של 56.25% "ביכולת נוגדת חמצון"

לעומת (2.5 vs. 1.6 micromol/L, p < 0.01) בהשוואה לקבוצה ג

בהשוואה מתחילת המחקר קבוצה ב הראתה עלייה של 44.4% בגלוטתיון לאורך 8 השבועות.

(1904.55 to 2750.8 micrograms/g Hb, p < 0.02)

בהשוואה לעלייה של 8.4% בקבוצת ג הביקורת.

גלוטתיון הוא "מרכיב חיוני" נוגד חמצון וחשוב למערכת ההגנה של הגוף. חסרונו של רכיב זה מעורב בתהליך ההזדקנות, מחלות לב וכלי דם וסרטן (8). 

לדברי החוקרים, "תוצאות אלו תומכות בהשערה כי תה ירוק עשוי לספק הגנה נוגדת חמצון בתסמונת מטבולית."

ועל כן רמות גבוהות יותר של גלוטתיון מאוד חשובות לבריאות התא לשמירה והגנה מפני מחלות ובפרט בתסמונת מטבולית.

Reference:

1.       American Heart Association Website: “Metabolic Syndrome” posted on the American Heart Association website

2.       “Metabolic Syndrome: The Costliest Disease You’ve Never Heard Of” – Medical News Today May 9, 2005

3.       Armutcu F, Ataymen M, Atmaca H, Gurel A. Oxidative stress markers, C-reactive protein and heat shock protein 70 levels in subjects with metabolic syndrome. Clin Chem Lab Med 2008;46:785–90.

4.       Roberts CK, Barnard RJ, Sindhu RK, Jurczak M, Ehdaie A, Vaziri Oxidative stress and dysregulation of NAD(P)H oxidase and antioxidant enzymes in diet-induced metabolic syndrome. Metabolism 2006;55:928–34

5.       Basu A. Green tea supplementation increases glutathione and plasma antioxidant capacity in adults with the metabolic syndrome Nutr Res. 2013 Mar;33(3):180-7. doi: 10.1016/j.nutres.2012.12.010

6.       Basu A. Green tea supplementation affects body weight, lipids, and lipid peroxidation in obese subjects with metabolic syndrome. J Am Coll Nutr 2010;29:31–40

7.       Miller NJ. A novel method for measuring antioxidant capacity and its application to monitoring the antioxidant status in premature neonates. Clin Sci 1993;84:407–12

8.       Moskaug JO. Polyphenols and glutathione synthesis regulation. Am J Clin Nutr 2005;81:277S–83S