לנטילה של ויטמינים הנמנים ממשפחת ויטמיני B עשויה להיות השפעה חיובית על לחץ הדם, על-פי מחקר סטטיסטי שפורסם על-ידי איגוד הלב האמריקני.



By Marcia J. Egles, MD, August 6, 2013 from A Nutrient-Wide Association Study on Blood Pressure by Ioanna Tzoulaki et al in Circulation. 2012;126:2456-2464 (1)

לנטילה של ויטמינים הנמנים ממשפחת ויטמיני B עשויה להיות השפעה חיובית על לחץ הדם, על-פי מחקר סטטיסטי (1) שפורסם על-ידי איגוד הלב האמריקני.

יתר לחץ דם, הידוע גם בשם "לחץ דם גבוה", הוא הגורם המוביל למחלות לב ברחבי העולם (2). הסיכון למחלות לב ושבץ עולה על פני רמות שונות של לחץ דם, כשבתוכן אפילו לרמת לחץ דם גבוהה-נורמלית (1) ניתן לייחס סיכון משמעותי. להווי ידוע שהרגלי התזונה הכוללים שימוש במלח גורמים להעלאת לחץ הדם (3), אבל למרות מאמצים מחקריים, לא ברור כיצד רכיבי תזונה רבים אחרים גורמים לעלייה ברמות לחץ הדם (1).

בכל הנוגע לבדיקת הגורמים ליתר לחץ דם, הרי שמחקר אשר מתבצע בקשת רחבה של רכיבי תזונה, מאפשר גישה סטטיסטית רחבה ומקיפה יותר בהשוואה לבדיקת רכיב תזונתי אחד בכל פעם.

שני מחקרים גדולים, INTERMAP (4) ו- NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) (5)   שימשו כמאגר נתונים שאליו ניתן היה להתחבר עבור מחקר שהתבסס על קשת רחבה של רכיבי תזונה. INTERMAP הוא מחקר לאומי משותף שהתבצע  תוך שימוש ב- macronutrients (חומר מזין אותו צורכים צמחים בכמויות גדולות על מנת לגדול) ו-micronutrients (חומר מזין אותו צורכים צמחים בכמויות זעירות, קורט) . על המחקר הזה דווח ב-2003. מדובר במחקר רחב היקף שהתבסס על נתוני חתך של 4680 גברים ונשים בגילאי 40-59 שנים מ-17 מדינות כמו סין, יפן וארצות הברית. במחקר התבסס על ראיונות עם אלה שנטלו בו חלק, ומהם השתמע שהמשתתפים ניזונים ממזון ומתוספי תזונה, שמהם נגזרים 82 רכיבי תזונה שונים.

במגמה לאמת את נתוניו של מחקר זה, בוצעה בין השנים 1999-2006, ע"י המכון הלאומי לבדיקות סקר בריאות ותזונה בארה"ב (NHANES), תצפית שוטפת ורחבת היקף על אוכלוסיה הדומה בנתוניה לזו שנטלה חלק במחקר של INTERMAP.
תצפית מחקרית זו נועדה לא רק לסקור ולאשר את הממצאים קודמים, אלא גם למצוא זיקות חדשות בין רכיבי תזונה ויתר לחץ דם, עליהן לא דווח בעבר. כך נמצא שוב שצריכת אלכוהול מזוהה עם עליה ברמת לחץ הדם. כמו כן התחזקה הדעה לגבי הזיקה בין צריכה מוגברת של נתרן (יחסית לצריכת אשלגן), ככזו הגורמת ללחץ דם מוגבר. בנוסף דווח ב- (4,5),

כי אצל אלה שצרכו זרחן, מגנזיום, ברזל (ברזל שאינו heme) עלתה הסבירות לירידה ברמות לחץ הדם. הממצאים החדשים לא נתגלו במחקרים קודמים שהתמקדו בויטמיני B: תיאמין (ויטמין B-1), חומצה פולית (ויטמין B-9), ריבופלבין (ויטמין (B-2  שנמצאו  קשורים בקשר הפוך עם עליה בלחץ דם, בדומה למינרלים המוזכרים לעיל.

זיהוי שיוכו של רכיב תזונתי לרמות לחץ הדם אינו דומה לזיהוי סיבתי מנומק, אך הוא עשוי לסייע ישירות במחקרים עתידיים.

 כדי לקבוע אם ויטמין B עשוי לסייע במניעת מחלות לב וכלי דם, הנגרמות כתוצאה מלחץ דם גבוה (1) נדרשות  הערכות נוספות באמצעות מחקרים קליניים נוספים.


Reference:

1.       Tzoulaki, Ioanna , et al. A Nutrient-Wide Association Study on Blood Pressure, Circulation. 2012;126:2456-2464; originally published online October 23, 2012; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.112.114058  Circulation is published by the American Heart Association.

2.       Hajjar I, Kotchen JM, Kotchen TA. Hypertension: trends in prevalence, incidence, and control. Annu Rev Public Health. 2006;27:465-9

3.       Sacks, Frank MD et al. Effects on Blood Pressure of Reduced Dietary Sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet. N Engl J Med 2001; 344:3-10. DOI: 10.1056/NEJM200101043440101

4.       Stamler J, Elliott P, Dennis B, Dyer AR, Kesteloot H, Liu K, Ueshima H, Zhou BF; INTERMAP Research Group. INTERMAP: background, aims, design, methods, and descriptive statistics (nondietary). J Hum Hypertens. 2003;17:591– 608.

5.       Centers for Disease Control and Prevention (CDC). National Health and Nutrition Examination Survey. http://www cdc gov/nchs/nhanes/ 2011; Accessed 03/06/2012.