איזון רמות הסוכר בדם הוא לב הטיפול במניעת מחלת הסוכרת. סקירה חדשה של מחקר מצביעה על כך שצריכה מוגברת של סיבים עשויה להיות דרך יעילה ביותר לאיזון רמות הסוכר בדם.   



By Greg Arnold, DC, CSCS, December 20, 2013, abstracted from “Fiber intake and glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis of randomized controlled trials.” in the December 2013 issue of Nutrition Review

ב-2011 הסתכמה עלות מחלת הסוכרת למערכת הבריאות בארה"ב בכ- 245 ביליון דולר. כ- 26 מיליון אמריקאים לוקים כיום בסוכרת, וכ- 79 מיליון ב"טרום סוכרת". בקרב אלה הלוקים במחלה עולה הסיכון ללקות בשבץ פי 4-2 מאשר אנשים בריאים. סוכרת ידועה גם כגורם העיקרי לעיוורון באמריקאים בגלאי 20-74 (1).
 
איזון רמות הסוכר בדם הוא לב הטיפול במניעת מחלת הסוכרת. סוגי תזונה מסוימים הראו כי ביכולתם לעזור באיזון רמות הסוכר בדם ואף להפחית את הסיכון ללקות במחלת הסוכרת. 

בין אלה: צריכת 75 גרם של אגוזים (2),  ויטמין B1 מ"ג 300 (3), פלאבנול 400 (4) 500mg גרם מוצרי חלב (5) ליום. סקירה חדשה של מחקר (6) מצביעה על כך שצריכה מוגברת של סיבים עשויה להיות דרך יעילה ביותר לאיזון רמות הסוכר בדם.   

חוקרים ניתחו נתונים שהצטברו ב-11מחקרים, שנמשכו בין 8 ל 24 שבועות. במחקרים נטלו חלק 605 חולים שגילם הממוצע 60 שנה, אשר אובחנו בין 3 ל -9 שנים כחולי סוכרת סוג 2. החוקרים מצאו השפעה חיובית משמעותית אצל אלה שצרכו סיבים תזונתיים, בכל הנוגע לרמות הסוכר בדם, כאשר צריכת הסיבים במזון נעה בין 37.4-42.6 גרם ליום, בתוספת של 3.5-15 גרם ליום של סיבים מסיסים. במצב הזה נצפתה ירידה בערכים המוחלטים של סמן הסוכרת מסוג 2 המכונה המוגלובין מסוכררGlycated Hemoglobin  ("HbA1C")  ב- %0.55  (p <0.001 ) תוך הפחתת רמת הסוכר בדם בצום ב- 9.97 מיליגרם / דציליטר  ( p <0.001) בהשוואה לשמירה על בתזונה נכונה.

לדברי החוקרים -מנגנון ההשפעה המטיבה של הסיבים התזונתיים על רמות הסוכר בדם, קשור ליכולתם של הסיבים המסיסים להאט את קצב העיכול של המזון בקיבה לפני הגעתו למעי הדק, דבר המסייע לאיזון רמות הסוכר בדם (8). מה עוד סיבים מסיסים ולא מסיסים יחדיו משפרת את איזון רמות הסוכר בדם, על ידי הגברת הרגישות לאינסולין (9,10). יחד עם זאת החוקרים מוסיפים כי "המנגנונים הקשורים להשפעה חיובית זו טרם בוססו לחלוטין".
לדבריהם, "צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים משפרת את האיזון הגליקמי, דבר אשר יכול להיחשב ככלי משלים לטיפול בחולים עם סוכרת מסוג 2".
 

Greg Arnold is a Chiropractic Physician practicing in Hauppauge, NY. You can contact Dr. Arnold directly by emailing him at [email protected]
or visiting his web site at www.PitchingDoc.com
 

Reference:

1.       “Diabetes Statistics” posted on the American Diabetes Association Website

2.       Jenkins DJ. Nuts as a replacement for carbohydrates in the diabetic diet. Diabetes Care 2011 Aug;34(8):1706-11. doi: 10.2337/dc11-0338. Epub 2011 Jun 29.

3.       Alaei Shahmiri F. High-dose thiamine supplementation improves glucose tolerance in hyperglycemic individuals: a randomized, double-blind cross-over trial. Eur J Nutr 2013 May 29. [Epub ahead of print]

4.       Jacques PF. Higher Dietary Flavonol Intake Is Associated with Lower Incidence of Type 2 Diabetes. J Nutr 2013 Sep;143(9):1474-80. doi: 10.3945/jn.113.177212

5.       Aune D. Dairy products and the risk of type 2 diabetes: a systematic review an dose-respons_e meta-analysis of cohort studies. Amer Jou Clin Nutr 2013; doi: 10.3945/ajcn.113.059030.

6.       Silva FM. Fiber intake and glycemic control in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review with meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Rev 2013 Dec;71(12):790-801. doi: 10.1111/nure.12076. Epub 2013 Nov 1

7.       Jenkins DJ, Kendall CW, McKeown-Eyssen G, et al. Effect of a low-glycemic index or a high-cereal fiber diet on type 2 diabetes: a randomized trial. JAMA. 2008;300:2742–2753.

8.       Papathanasopoulos A, Camilleri M. Dietary fiber supplements: effects in obesity and metabolic syndrome and relationship to gastrointestinal functions. Gastroenterology. 2010;138:65–72

9.       Ylonen K, Saloranta C, Kronberg-Kippila C, et al. Associations of dietary fiber with glucose metabolism in nondiabetic relatives of subjects with type 2 diabetes: the Botnia Dietary Study. Diabetes Care. 2003;26:1979–1985.

10.   McKeown NM, Meigs JB, Liu S, et al. Carbohydrate nutrition, insulin resistance, and the prevalence of the metabolic syndrome in the Framingham Offspring Cohort. Diabetes Care. 2004;27:538–546